*Facts About Silver..*
things I'ld like to know when I was a jewelry buyer
(kind of addict I could say 😊)
Τελικά το ασήμι είναι ακριβό ή φθηνό;
Ξεκινάμε από το ότι το ασήμι είναι ένα πολύτιμο μέταλλο(όπως ο χρυσός, η πλατίνα και το παλλάδιο) συνεπώς η τιμή του δεν είναι σταθερή. Εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες που την επηρεάζουν καθημερινά. Είναι σα να βλέπεις χρηματιστήριο. Οι αλλαγές του κόστους καθημερινά δεν είναι πολύ μεγάλες, διαμορφώνεται όμως ανάλογα με τη προσφορά και τη ζήτηση. Τη τιμή του επίσης επηρεάζουν και μεγάλα παγκόσμια γεγονότα. Για παράδειγμα το κραχ μίας μεγάλης οικονομίας, ένας πόλεμος ή και μία υγειονομική κρίση. Τα τελευταία πέντε χρόνια η τιμή του έχει ανέβει κατά 51,64%!! Αυτός είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές των προϊόντων που παράγονται από ασήμι. Με λίγα λόγια, δεν έχει καμία σχέση με το κόστος του χρυσού (πολύ χαμηλότερη) ούτε όμως και με το κόστος του χαλκού και του μπρούτζου (πολύ υψηλότερη).
1. Χρυσός
2. Πλατίνα
3. Παλλάδιο
4. Ασήμι
5. Ρόδιο
Τι σημαίνει ασήμι 925(ή sterling silver);
Το ασήμι 925 αναφέρεται στη περιεκτικότητα καθαρού αργύρου. Ο άργυρος είναι ένα πολύτιμο μέταλλο, αρκετά σπάνιο και με περιορισμένη δυνατότητα εξόρυξης, δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ μόνος του στη φύση, συνυπάρχει με άλλα ορυκτά, τα οποία μετά απ την εξόρυξη διαχωρίζονται προκειμένου να πάρουμε ατόφιο το κάθε ορυκτό. Το ασήμι χρησιμοποιείται σε πολλές τέχνες και επιστήμες, απ την χειρουργική και την τεχνολογία, έως φυσικά την αργυροχρυσοχοΐα, που είναι και το στοιχείο μας. Στην κατασκευή λοιπόν κοσμημάτων συναντάμε κυρίως ασήμι 925 βαθμών και πάρα πολύ σπάνια 950. Όταν ένα κόσμημα έχει κατασκευασθεί από ασήμι 925, αυτό σημαίνει ότι το 92,5% του κοσμήματος είναι καθαρός άργυρος, ενώ το 7,5% είναι κάποιο άλλο μέταλλο με το οποίο αναμειγνύεται.
Οκ, και γιατί συμβαίνει αυτό; Η ανάμειξη του αργύρου με ένα άλλο μέταλλο του προσθέτει ιδιότητες που το βοηθούν να είναι πιο εύκολα “επεξεργάσιμο”, και αυτό γιατί το ασήμι είναι ένα πολύ μαλακό και ευαίσθητο μέταλλο. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ασήμι με βαθμό καθαρότητας 100%, οι βαθμοί του καθαρού αργύρου είναι 99,9%.
Το ασήμι οξειδώνεται;
Η απάντηση είναι ναι, το ασήμι οξειδώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα κοσμήματα σας δεν είναι κατασκευασμένα από καθαρό ασήμι…
Όλα τα μέταλλα οξειδώνονται με τον χρόνο, άλλα γρηγορότερα και άλλα πολύ πιο δύσκολα. Το ασήμι βρίσκεται κάπου στη μέση αυτής της κλίμακας..
Ας δούμε όμως τι είναι και γιατί συμβαίνει η οξείδωση. Η οξείδωση είναι η δημιουργία ενός λεπτού στρώματος που αλλοιώνει τη όψη του κοσμήματος δίνοντας μία ελαφριά μαύρη ή γκρι όψη. Αυτό συμβαίνει κυρίως καθώς το μέταλλο αλληλεπιδρά με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και την υγρασία της. Άλλοι παράγοντες οξείδωσης του ασημιού είναι η άμεση επαφή του με χημικά, όπως είναι το χλώριο της πισίνας, τα άλατα του θαλασσινού νερού, τα καλλυντικά και τα αρώματα μέχρι και μια καυτή κατσαρόλα!!! Φυσικά αυτό βρίσκεται στην επιφάνεια του κοσμήματος, καθαρίζεται εύκολα και δεν αλλοιώνει την αξία του.. Υπάρχουν τρόποι για να καθυστερήσεις, ίσως και να αποφύγεις την οξείδωση του, όπως επίσης και να επαναφέρεις την αρχική λαμπερή όψη του, όπως τη μέρα που το είδες, το ερωτεύτηκες και το πρόσθεσες στη συλλογή σου. 😊
Μικρά μυστικά:
*Αποθήκευσε τα κοσμήματα σου σε κουτάκια με βαμβακερή επίστρωση, και όσο λιγότερη το δυνατό επαφή με τον αέρα (ειδικά σε νησιά ή περιοχές με αυξημένη υγρασία και συγκέντρωση θείου)
*Αποφύγετε την άμεση επαφή του με χημικές ουσίες (κρέμες, αρώματα, χλώριο), έτσι και αλλιώς το κόσμημα είναι η τελευταία πινελιά που θα προσθέσεις σε μια εμφάνιση σου για να ξεχωρίσεις.
*Καλοκαίρι, φυσικά και το μαστ αξεσουάρ των καλοκαιρινών μηνών είναι τα κοσμήματα, δε μορ δε μπετερ… Εκεί όμως μες στην ανεμελιά του καλοκαιριού υπάρχει ένα εχθρός για το ασήμι, ο ιδρώτας, το όξινο περιβάλλον που δημιουργείται στο δέρμα μας λόγω του ιδρώτα προκαλεί οξείδωση στο μέταλλο.
*Wear them every day!!!! Σε αντίθεση με χάλκινα ή μπρούτζινα κοσμήματα (και επάργυρα ή επίχρυσα φυσικά). Το μασίφ ασήμι (όπως και ο χρυσός), “προστατεύεται” από την αλληλεπίδραση με τα έλαια του δέρματος μας και αυτό βοηθά τα κοσμήματα να παραμείνουν λαμπερά και εντυπωσιακά.
ΟΚ δεν θα το αποφύγουμε για πάντα, υπάρχουν όμως χρήσιμες συμβουλές για να επαναφέρετε τη λάμψη τους:
*Πανάκι καθαρισμού, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά πανάκια καθαρισμού προκειμένου να αφαιρείται η επιφανειακή οξείδωση, προσωπικά, στο τέλος της ημέρας και πριν αποθηκεύσω τα κοσμήματα μου τα καθαρίζω με το πανάκι ώστε να πάρει από πάνω του τη “κουραση” της ημέρας. (επικοινωνήστε μαζι μας για πληροφορίες από που μπορείτε να το προμηθευτείτε)
*Ανακατεύετε μαγειρική σόδα με νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα, με τη βοήθεια ενός μαλακού βαμβακερού υφάσματος (ή μαλακής οδοντόβουρτσας), τρίψτε ελαφρά την επιφάνεια του κοσμήματος, έπειτα ξεπλύνεται με χλιαρό νερό και σκουπίστε την υγρασία με βαμβακερό (στεγνό) πανί. (*σίγουρα κάποια μαμά-γιαγιά-θεία σας έχει πει για τον καθαρισμό με οδοντόκρεμα, και αυτό γιατί ένα απ τα βασικά συστατικά της είναι η σόδα…)
*Σε νερό που βράζει σε χαμηλή σταθερή θερμοκρασία, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, λίγο απορρυπαντικό σαπούνι πιάτων και ένα μικρό μπαλάκι από αλουμινόχαρτο. Τοποθετήστε μέσα τα κοσμήματα σας και αφήστε το να σιγοβράζει για 20-30λεπτά (το νου σας η σόδα φουσκώνει). Έπειτα αφαιρέστε τα κοσμήματα, ξεπλύνετε τα με χλιαρό νερό και σκουπίστε τα απαλά με ένα στεγνό, μαλακό, βαμβακερό ύφασμα. (αποφύγετε αυτό το τρόπο καθαρισμού σε κοσμήματα με πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους).
Φυσικά είμαστε πάντα στη διάθεση σας, να επικοινωνήσετε μαζί μας και να σας “φρεσκάρουμε” τα κοσμήματα σας!!! Μας αρέσει να λάμπουν όπως και εσείς! ❤️